Hőszivattyú

2024. február 15., csütörtök

Hőszivattyú


MI AZ A HŐSZIVATTYÚS FŰTÉS?

A hagyományos fűtési rendszerekkel ellentétben a hőszivattyú a fűtési energiát hőcserélő megoldással a környezetből alacsony villamosenergia-fogyasztás mellett nyeri ki. Egyszerű működési elven alapul: amikor a hőszivattyú a környezetből (levegő, föld vagy víz) átveszi a hőenergiát, akkor egy olyan folyamat zajlik le, amelynek eredményeként a melegvíz bekerül a lakótérbe. A hőszivattyúk fűtés mellett nyáron a helyiségek hűtésére és a szükséges melegvíz előállítására is alkalmasak!

Ha igazán jelentős energiát szeretnénk megtakarítani, akkor érdemes a lakóépület sajátosságaihoz, a család létszámához, szokásaihoz jól illeszkedő hőszivattyú működéséhez ragaszkodnunk.

A hőszivattyús fűtés előnyei

Energiatakarékos, költséghatékony, a jövőben is biztonságos és környezetkímélő – ezek azok a paraméterek, amelyekkel egy modern és szakszerűen telepített hőszivattyúnak rendelkeznie kell. Nézzük meg az előnyeit.

Kényelmes és egészséges

Egészségesebb és állandó hőmérsékletű környezetet teremt, miközben a szűrőknek köszönhetően javítja a beltéri levegő minőségét. Egyszerű a használata és a beállítása.

Hatékony és olcsó

A természetes és ingyenes forrásból nyert energia hatékonyan képes megsokszorozni az elektromos teljesítményt és megtermelni a hasznos hőt. A környezeti körülményektől függően akár ingyenesen is biztosíthatja a szükséges energiát.

Megbízható és fenntartható

hőszivattyúk már jó ideje tartósan és komoly sikereket felmutatva működnek a nagy légkondicionálási és fűtési igényű ágazatokban, raktárakban és csarnokokban. Napjainkban gyorsan terjed a technológia alkalmazása a lakossági felhasználás területén is. A tapasztalatok alapján hosszú élettartam és megbízhatóság a jellemzőjük.

Mivel megújuló forrásokból származó energiát használnak a hőszivattyúk, így hozzájárulnak a széndioxid kibocsátás csökkentéséhez, a környezetünk védelméhez.

Komoly megtakarítás érhető el

Energiahatékonysága csökkenti a villanyszámlánk költségét, gáz felhasználására pedig nincs is szükség, így a pénztárcánkat is kíméli. Napelemekkel kombinálva akár a teljes energetikai önellátás is elérhető.

Könnyű karbantartás

Könnyen karbantartható és nem igényel rendszeres feltöltést, ami évtizedek múlva is elmondható.

Jól alakítható az egyéni igényeinkhez

Képes fűtést, hűtést és melegvizet is biztosítani, akár egyetlen egységgel, így egész évben hasznos társunk lehet. Jól alakítható, hiszen a felsorolt három funkció bármelyikére akár együttesen is optimalizálható.

A hőszivattyús fűtés hátrányai

A levegős hőszivattyú hatásfoka a téli hidegek idején romolhat, a COP értéke lecsökkenhet. Ekkor az áramfogyasztása növekszik, kiegészítő fűtésre is szükség lehet. Bár a rendszer csendes üzemmódban dolgozik, mégis sokan úgy érezhetik, hogy hangos.

Egyes típus többlet karbantartást igényelnek. A víz-víz hőszivattyú például egy nyitott rendszer, emiatt többször kerülhet sor a szűrő tisztítására és cseréjére, továbbá a hőszivattyú hatásfoka nagyban függ a vízmennyiség és vízminőség változásától.

A talajszondás hőszivattyú általában a legjobb hatásfokú, de hátrányaként említhető a magas ára.

A HŐSZIVATTYÚ HASZNÁLATI LEHETŐSÉGEI

Mindegyik hőszivattyús rendszer más és más munkálatokat, költségeket és megtérülést jelenthet.  Emiatt szakember bevonásával érdemes a konstrukciót kialakítani, megtervezve a rendszer kiválasztását és optimális működését.

Láthatjuk, a hőszivattyú egyik nagy előnye, hogy több feladat ellátására is alkalmas rendszer kiépítésére nyújt lehetőséget: nem kell külön fűtés, légkondicionáló és melegvíz előállítási megoldást kialakítanunk.
Hőszivattyús fűtési megoldások

A hőszivattyús fűtés előnye, hogy csak egy energiaellátásunk lesz, így nem kell földgázdíjat, bután-, propán- vagy gázolaj díjat fizetnünk. Továbbá nem kell külön megoldani a hűtést és a használati melegvíz szükséglet kielégítését. Természetesen a legjobb rendszerek nem csak az új házak építése során, hanem a teljes körű felújítások esetén is kialakíthatóak.

Hűtés hőszivattyúval

A hőszivattyús hűtést számos berendezéssel is megoldhatjuk, hiszen ebből a megoldásból is több létezik. Lakások, vagy kisebb alapterületű házak esetében jó választás lehet a levegős rendszerű hőszivattyú, amely a környezetből elszívott levegőt hasznosítja. Kertes házak, vagy új építésű társasházak, nagyobb épületek esetében ajánlott megoldás a földhőszondás hőszivattyús rendszer, amely kiegyensúlyozott teljesítményű fűtést és hűtést biztosít.

A hőszivattyús hűtés előnyösebb választás, mint a légkondicionáló, hiszen energiatakarékosabb és olcsóbb üzemeltetésű. Különösen akkor, ha a fűtési rendszerrel együtt kerül megvalósításra.

Használati melegvíz előállítása

A hőszivattyú vásárlás hátterében általában az energiaigényesebb hűtés-fűtés megoldás húzódik meg. A rendszer kiépítése szokott általában felmerülni, hogy a a használati melegvíz előállítását is érdemes lehet ilyen módon biztosítani.

Hőszivattyús fan-coil

A Fan Coil megjelenését tekintve hasonlít egy konvektorhoz, hiszen egy sűrűn bordázott hőcserélő rendszerről van szó, ahol a csendes ventilátor átkeringeti a helyiség levegőjét. Több beltéri típus közül is választhatunk, van kazettás, padlón álló, légcsatornás, oldalfali, konzol és mennyezeti parapet. Külsőleg ugyanúgy néznek ki, mint a split beltéri egységek, technológiában viszont eltér a működésük. A fan coil előnye, hogy csak egy vizes csőhálózatot kell kiépíteni, így jóval egyszerűbb a telepítése, mint a legtöbb hőszivattyúnak.


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © 2016 Profibau Team Kft. Minden jog fenntartva